• Aşkan Mahallesi, Yaka Caddesi No:91 Konya
  • info@diamindzihinakademisi.com
Bizi Arayın : 0533 048 49 99

PEAK Kapsamlı Değerlendirme (PKD)

PEAK Relational Training System (İleri Bilişin Gelişimini Destekleme İlişkisel Öğrenme Sistemi) , nörogelişimsel farklılıklar gösteren çocukların ve yetişkinlerin dil, iletişim, zihin ve akademik becerilerini desteklemek amacıyla geliştirilmiş, bilimsel dayanaklı ve Amerika’da özel eğitim okullarında, özel kliniklerde sıklıkla kullanılan bir müfredat ve öğretim sistemidir. PEAK ile yaygın programlarda hedeflenen temel becerilere ek olarak üst-bilişsel ve üst-dilsel becerilerin kazandırılması da hedeflenmektedir. PEAK Kapsamlı Değerlendirme (PKD) ile PEAK müfredatı ve sistemini temel alan eğitsel müdahale programı hazırlanabilmektedir. Ayrıca PKD ile bireylerin dil, zihin ve temel akademik düzeyleri belirlenebilmektedir. PKD sırasında PKD ile birlikte kullanılabilecek şekilde geliştirilmiş özel değerlendirme araçları ile çocukların test sırasındaki davranışlarından yola çıkılarak otizm düzeyi ve davranış problemleri analizi de yapılabilmektedir. PKD, 2 yaşından itibaren tüm bireylere uygulanabilmektedir.

PKD ile zeka testleri, dil testleri, yürütücü işlevlere yönelik testlerin karşılaştırıldığı bilimsel çalışmalar PKD’nin bu testler ile tutarlı sonuçlar ortaya koyduğunu göstermektedir.

PKD ile neler değerlendirilir.

  • Zihinsel beceriler; eşleme, model alma, görsel ilişki kurma, görsel dikkat, görsel işlemleme, işitsel dikkat ve işitsel işlemleme, mantık yürütme, çalışma belleği, sembolik düşünme, bellek, akademik hazır olunuşluk becerileri, bakış açısı alma (zihin kuramı), farklı düşünme, kendi kendine öğrenme becerileri gibi birçok zihinsel beceriler, üst-bilişsel beceriler, yürütücü işlevler ve temel akademik beceriler.
  • Dil becerileri; alıcı ve ifade edici dil, iletişim, kelime dağarcığı, sözel ifadeleri anlama ve ayırt etme, yönergeleri anlama, sembolik dil, üst-dilsel becerileri, cümle tekrarı, fonolojik farkındalık, duyguları anlama ve ifade etme.
  • PKD ile birlikte kullanılan ek değerlendirme araçları ile; otizm şiddeti ve sıklığına yönelik dereceleme, iş birliği becerileri, davranış problemleri var ise işlevsel davranışsal değerlendirme.