Çocukların oyunları onların zihinsel, dilsel ve motor gelişimi açısından çok önemli ipuçları verir. Kurumumuzda yaptığımız yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmamış oyun ve etkileşim değerlendirmesi ile çocuğun oyun düzeyi ve oyun sırasında etkileşimi ve iletişim becerileri değerlendirilmektedir. Değerlendirme sırasında anne veya çocuğun yakından tanıdığı bir yetişkin de ortamda bulunmaktadır. Özel seçilmiş oyuncaklar çocuğa sunulmakta ve çocuğun oyuncaklarla olan eylemleri ve bu eylemler sırasında diğer kişiler ile olan etkileşimleri belirli davranış ve beceriler çerçevesinde değerlendirilmektedir.
Oyun, İletişim ve Etkileşim Değerlendirmesinde şu beceriler değerlendirilmektedir:
- Ortak Dikkat: Diğer kişilerin niyetlerini anlama, bir nesne, oyuncak veya durumda hakkında duygusal paylaşım veya istekte buluna ve diğerlerini yönlendirme, diğer kişilerin farkında olma ve onlarla birliktelik, bağlama uygun duygusal ifadeler (bakışma, gülme).
- Özdüzenleme: Duygularını ve davranışlarını kontrol edebilme, bağlama ve ortama uygun davranma, isteklerini uygun şekilde ifade etme, oyuncakları ve oyunu düzenleme ve planlama, diğerlerinin ve kendinin davranışlarını yönetebilme, diğerleri ile iş birliği becerileri.
- Dil: Dili kullanabilme, yorum yapma, anlama ve ifade etme, kelime bilgisi, isteklerini belirtme, dil bilgisi seviyesi.
- Oyun Düzeyi: Oyuncakları ve nesneleri yönlendirebilme, oyuncak ve nesnelerle oyun amaçlı davranışları, oyuncakları amacına uygun kullanma, -mış gibi oyun, oyuncakları canlandırma ve onlara oyun eylemleri yaptırma, oyuncakları bir konu çerçevesinde organize etme ve konuya bağlı olarak bir oyun akışı geliştirebilme, hayali oyun ve rol alma.